Projeyi Zarar Rekortmeni BOTAŞ Yapacak, Para Hazine’den

7 Ağustos 2012 Salı

1,3 milyar lira zarar açıklayan BOTAŞ, nüfusu 10 binin altında olan 60 ilçeye doğalgaz götürülmesi için çalışma başlattı. Özel şirketlerin kârlı olmadığından rağbet etmediği küçük ilçelere yönelik boru hattını BOTAŞ inşa edecek. Yatırımın faturası ise Hazine’ye kesilecek.

 

Nüfusu 10 binin altında olan küçük ilçelerin doğalgaz boru hatlarını BOTAŞ inşa edecek. Parayı ise Hazine ödeyecek. Enerji Bakanlığı’nın küçük ilçelere doğalgaz ulaştırılması için yaptığı çalışma Başbakanlık’a sunuldu. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından şartları uygun olan 60 ilçeye doğalgaz ulaştırılacak. Yapılacak yatırımların geri dönüşüm süresi ise en fazla 30 yıl olarak hesaplandı. BOTAŞ; nüfus, konut sayısı ve iklim şartları gibi kriterlere bakarak gaz talep eden ilçelerle ilgili gerekli bütün bilgileri içeren fizibilite çalışmasını da tamamlandı. Çalışmada mevcut dağıtım bölgeleri dışında kalacak ilçelere yapılacak yatırımların usul ve esaslarına yer veriliyor. Çalışmaya göre doğalgazın belirlenen ilçelere gerekli besleme (bağlantı) hatları BOTAŞ tarafından yapılacak ve bedelini Hazine ödeyecek. Gaz ulaştırılacak ilçeler listesini değiştirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyor.

Doğalgaz Piyasası Kanunu gereği Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun lisans verdiği 63 dağıtım bölgesine doğalgaz ulaştırıldı. Halen 64 il, verilen lisanslar kapsamında doğalgazı konut ve sanayide kullanıyor. Şehirlerin sınırlarına kadar ana iletim hatlarını Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) yaparken, şehir içi gaz şebekesini ilgili lisans sahibi dağıtım şirketi kuruyor. Özel şirketler, tüketimi çok düşük olduğu ve kârlı olmayan küçük yerleşim yerlerine ise gaz akışı sağlamıyor. Enerji Bakanlığı’nın, Başbakanlık’a sunduğu çalışmada doğalgaz dağıtım şirketlerinin küçük ilçelere yatırım yapmaması sebebiyle BOTAŞ’ın ön çalışma yaptığı bilgisine yer veriliyor. Bakanlık çalışmasına açıklık getirdi: “Doğalgaz talep miktarlarının mevcut doğalgaz dağıtım lisans sınırları içerisinde kalan ilçelere kıyasla düşük olması ve doğalgazın ulaştırılması için gereken şehir besleme hatlarının (bağlantı hatları) da maliyetleri itibarıyla ekonomik olmaması nedeniyle dağıtım şirketleri bu kapsamdaki yeni ilçe taleplerine olumlu bir yaklaşım göstermemektedir.”

BOTAŞ’ın çalışmasıyla 60 ilçeye 877 kilometre uzunluğunda hat döşenecek. Böylece toplam 1 milyon 796 bin nüfusa doğalgaz ulaştırılmış olacak. Yapılacak yatırımın toplam tutarı 72 milyon 565 bin dolar, toplam gelir ise 8 milyon 604 bin dolar olarak hesaplandı.

 

Yorumunuzu bırakın
*
*